نقش مهم پرستاران در بهبود فرایند فراهم آوری اعضای پیوندی
پیوند اعضا به عنوان آخرین خط درمان نارسایی ارگانها...
پیوند اعضا به عنوان آخرین خط درمان نارسایی ارگانها، علاوه بر توانمندی پزشکان، پرستاران و سایر اعضای تیم درمان، به وجود عضو پیوندی نیز وابسته است و اگر دهندهای نباشد، پیوندی نیز نخواهد بود. از این رو، پیوند اعضا با دیگر شیوههای درمان، تفاوت اساسی داشته و عوامل متعددی بر فراهمآوری اعضا تاثیر می گذارد که مهمترین آنها شناسایی موارد احتمالی مرگ مغزی است. در واقع، شناسایی این موارد، شروع فرآیند را رقم میزند و اساس و پایه پیوند به شمار می رود.
به گزارش شورای فرهنگی واحد فراهم آوری اعضا و نسوج پیوندی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری، دکتر فریبا قربانی قائم مقام واحد با اشاره به مطلب فوق اظهار کرد: مبنای فرآیند اهدا بر پایه همین شناسایی است. در واقع همه مواردی که با کاهش سطح هوشیاری در بخشهای مراقبتهای ویژه یا اورژانس بیمارستانها بستری شدهاند، باید توسط تیم فراهم آوری اعضا بررسی شوند.
وی درخصوص اهمیت نقش پرستاران در فرایند فراهم آوری اعضای پیوندی، گفت: تیم شناسایی به صورت روزانه با همه بیمارستانها تماس گرفته و تک تک موارد دهنده احتمالی را جهت بررسیهای تکمیلی شناسایی میکند که در این فرایند نقش پرستاران در ارائه گزارش وضعیت بیماران بسیار حائز اهمیت است و هر چه میزان اطلاعات دریافتی از همکاران پرستار، دقیقتری باشد، انتخاب اولیه و اقدام برای معاینات تخصصی بهتر انجام خواهد شد.
دکتر قربانی ضمن تشکر از رابطین پیوند دانشگاه که درخصوص شناسایی دهندگان احتمالی با واحد پیوند همکاری میکنند، تصریح کرد: هم اکنون امکان برگزاری کارگاههای آموزشی اهدا به صورت حضوری برای پرستاران وجود ندارد و این مسئله سبب کم رنگ شدن جایگاه اهدای عضو شده است. در این راستا، تیم پژوهشی واحد فراهم آوری اقدام به تهیه پرسشنامهای به منظور بررسی چالشهای اهدای عضو از نگاه پرستاران کرده است که تکمیل این پرسشنامه شکافهای موجود در فرایند را شفافتر کرده و در برنامهریزیهای بعدی کارگشا خواهد بود.
دکتر قربانی از همه پرستاران دانشگاههای علوم پزشکی جهت تکمیل و ثبت نظرات خود به منظور ارتقای اهدای عضو دعوت به همکاری کرد.