رئیس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریها:
یادمان نرود که ما میتوانیم نویدبخش زندگی برای 8 فرد نیازمند باشیم
یادمان نرود که ما میتوانیم نویدبخش زندگی برای 8 فرد نیازمند باشیم
رئیس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریها با حضور در برنامه 18:30 شبکه خبر، نظرات خود درباره ضرورت تقویت فرهنگ و فرهنگسازی در حوزه اهدا عضو را بیان کرد.
دکتر مهدی شادنوش با اشاره به مکانیسم مرگ مغزی و بازگشت ناپذیر بودن افراد مرگ مغزی اظهار داشت: فقط تیمهای تاییدکننده مرگ مغزی که مجوز و ابلاغ وزارت بهداشت را دارند میتوانند با حضور بر بالین فرد، مرگ مغزی وی را تایید کنند. علاوه براین سلامت بافت و امکان اهدای اعضای افراد مرگ مغزی موردی است که باید به صورت بالینی و با نظر متخصصان واحدهای فراهمآوری مشخص شود.
دکتر شادنوش ادامه داد: جلب رضایت خانواده الزامی است ولی درصورتی که فرد مرگ مغزی در زمان حیات خود با اخذ کارت اهدای عضو و یا شفاها رضایت خود را از اهدای اعضایش اعلام کرده باشد، تصمیمگیری برای خانوادهها سریعتر و راحتتر صورت میگیرد.
رئیس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریها با بیان اینکه عدم فرهنگسازی و آشنایی خانوادهها از مرگ مغزی فرایند اهدای عضو را با مشکلات زیادی روبه رو کرده، اضافه کرد: کشوری مانند اسپانیا که 26 سال پیشتاز اهدای عضو در جهان است بیش از هر چیزی فرهنگسازی برای دریافت رضایت از خانوادهها صورت گرفتهاست. اطلاعرسانی در زمینه اهدای عضو توسط مراجع و رسانههای مختلف آنچنان درست و دقیق صورت گرفته که زمان رضایتگیری از خانواده را به 3 تا 5دقیقه رسانده در حالی که این زمان در کشور ما چیزی در حدود 6 تا 90 ساعت است پس فرهنگسازی باید در کشور ما صورت گیرد.
دکتر شادنوش درباره جایگاه ایران در زمینه پیوند عضو تصریح کرد: تعداد عملهای موفق در ایران بسیار زیاد است. در یکی از مراکز در شیراز 700 پیوند کبد در سال جاری صورت گرفته که در جهان رتبه اول است. برخی اساتید ما در پیوند عضو صاحب سبک هستند به طوری که شیوه و سبک آنها در جهان مورد استناد قرار میگیرد و تمام اینها در حالی است که اهدا و پیوند عضو از فرد مرگ مغزی در ایران رایگان است.
وی با اشاره به مسائل اقتصادی که در زمینه اهدا و پیوند عضو وجود دارد، گفت: در گذشته برای امر پیوند تعرفههایی تصویب و توسط معاون اول رئیسجمهوری عملیاتی شد اما متاسفانه هنوز به مرحله اجرا نرسیده است. مسأله بعدی تلاش رسانهها برای فرهنگسازی در زمینه اهدای عضو است که باید کاملا درست و دقیق صورت گیرد زیرا هر قدم اشتباهی میتواند تاثیرات منفی روی این فرایند داشته باشد.
رئیس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریها در پایان تاکید کرد: یادمان نرود که ما میتوانیم نویدبخش زندگی برای 8 فرد نیازمند باشیم تا باری از دوش آنها برداریم. پس با کنار گذاشتن هر شک و تردیدی، انجام این کار خیر را به فردا موکول نکنیم.