اپیزود ۲ : "پیوند بافت: از رویا تا واقعیت"
علوم مرتبط با پیوند اعضا و نسوج و ساخت اعضای مصنوعی: بیوتکنولوژی پزشکی، مهندسی بافت و پزشکی بازسازی...
علوم مرتبط با پیوند اعضا و نسوج و ساخت اعضای مصنوعی: بیوتکنولوژی پزشکی، مهندسی بافت و پزشکی بازسازی
رسالت علم استفاده از طبیعت به منظور تسهیل زندگی بشری است، در هر زمینهای علوم متفاوتی کارگر هستند. در زمینهی پیوند اعضا و نسوج و ساخت اعضای مصنوعی اشاره به دانش بیوتکنولوژی پزشکی و دانش مهندسی بافت که رسالت آنها پیوند علوم پایه و بالینی است، خالی از لطف نیست؛ در ادامه به اختصار به این علوم و اهداف هرکدام میپردازیم به امید اینکه این علوم مورد توجه مخاطبان عزیز قرار گیرید و به مطالعه در این حوزهها بپردازید:
دانش بیوتکنولوژی پزشکی: هماکنون بهعنوان یکی از نقطه عطفهای دانش علوم زیستی مطرح میباشد و علم و فن استفاده از موجودات زنده با اهداف صلح دوستانه و بشردوستانه بهمنظور رفاه حال بشر و حفظ محیطزیست است.
دانش مهندسی بافت: رشته مهندسی بافت یک علم بینرشتهای است و متخصصان پزشکی بالینی، مهندسی مکانیک، علم مواد، ژنتیک و رشتههای مرتبط را هم از لحاظ مهندسی و هم از نظر علوم زیستی به خود جلب میکند. مهندسی بافت هماکنون کاربرد بسیار زیادی در پزشکی بازساختی پیدا نموده است به این نحو که در بازسازی اندامهای مختلف، ارگانها و بافتهای مختلف بهعنوان یک زیر بنا عمل میکند. بهعبارتدیگر مهندسی بافت (Tissue Engineering) و پزشکی بازساختی (Tissue Regeneration) هماکنون بهعنوان قلههای کاربرد بیوتکنولوژی پزشکی میباشند و با استفاده از این دو دانش میتوان جان انسانها را نجات داده و یا آنها را به زندگی سالم و کارآمد بازگرداند. هدف نهایی در هر کدام از روشهای مهندسی بافت ایجاد بافتهای زنده مشابه با ساختار و عملکرد بدن انسان است.
پس از ساخت بافت، مسئلهی پیوند بافت مطرح میشود که در اپیزود بعد به انواع پیوند (اتوگرافت، زنوگرافت یا هترو گرافت، آلوپلاست، آلوگرافت یا هموگرافت) خواهیم پرداخت.
پژوهشگر: مهدیه حضرتی، مسئول آموزش و شناسایی واحد فراهمآوری اعضا و نسوج پیوندی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، بیمارستان دکتر مسیح دانشوری
تنظیم خبر: مهسا ترابی سرگروه خبر شورای فرهنگی واحد فراهم آوری اعضا و نسوج پیوندی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری