• تاریخ انتشار : 1400/06/15 - 19:34
  • بازدید : 63
  • تعداد بازدید : 63
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

برگزاری نشست مشترک واحد با مدیریت‌های پرستاری

نشست مشترک واحد فراهم آوری اعضا ونسوج پیوندی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری با مدیریت‌های پرستاری بیمارستان‌های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران در معاونت درمان دانشگاه برگزار شد....

 

برگزاری نشست مشترک واحد فراهم آوری اعضا و  نسوج پیوندی بیمارستان

دکتر مسیح دانشوری با مدیریت‌های پرستاری

 

نشست مشترک واحد فراهم آوری اعضا ونسوج پیوندی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری با مدیریت‌های پرستاری بیمارستان‌های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران در معاونت درمان دانشگاه برگزار شد.

به گزارش شورای فرهنگی واحد فراهم آوری اعضا و نسوج پیوندی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری، در این نشست خانم دکتر عظیمی سرپرست مدیریت خدمات درمانی و تعالی بالینی و بیمارستانی با اشاره به تاریخچه فعالیت‌ها و نحوه آغاز به کار این واحد در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بیان نمود: هم‌زمان با فتوای امام خمینی ره در سال 1368 در خصوص اجازه استفاده از اعضا و بافت‌های متوفی مرگ مغزی، مصوبات قانونی آن پس از 13 سال اخذ شد و در نهایت در سال 1383واحد فراهم آوری دانشگاه در بیمارستان دکتر مسیح دانشوری آغاز به کار کرد.

وی افزود: با توجه به آمار موجود در ایران، سالانه بین 3 الی 6 هزار مورد مرگ مغزی رخ  می‌دهد که حداقل 20 درصد از آن برای پیوند اعضا قابل استفاده است. که اگر این میزان محقق شود، پاسخگوی نیاز تعداد زیادی از افراد بیمار در لیست انتظار پیوند خواهد بود. در این راستا به‌طور معمول از هر 100 فوتی در بیمارستان‌ها 1 تا 5 مورد و از هر 100 مورد مرگ رخ داده در ICUبین 7 تا 16 مورد قابلیت شناسایی جهت بررسی مرگ مغزی را دارد.

دکتر عظیمی همچنین با اشاره به آمار بالای موارد مرگ مغزی در کشور تصریح کرد: با توجه به میزان بالای تصادفات به‌عنوان عامل اصلی مرگ و در نتیجه افزایش موارد مرگ مغزی ظرفیت قابل‌توجهی جهت افزایش آمار اهدای عضو در کشور وجود دارد. و می‌تواند راهگشای مناسبی برای نجات جان حدود 25 هزار نفر بیمار حاضر در لیست انتظار پیوند اعضا باشد که از این تعداد روزانه 10 الی 12 نفر به دلیل نرسیدن عضو پیوندی متأسفانه فوت می‌کنند.

وی در بخش پایانی صحبت‌های خود از کاهش شدید آمار اهدای عضو در شرایط پاندمی کرونا به‌عنوان چالشی اساسی موجود یاد کرد و گفت: در حال حاضر با توجه به ماندگاری این بیماری منحوس ضروری است تا چاره‌جویی فوری برای حل این کاهش قابل توجه صورت گرفته و راه‌حل‌های احتمالی مناسب مورد بررسی قرار گیرد.

 

در ادامه نشست مذکور دکتر فریبا قربانی، قائم‌مقام واحد فراهم آوری اعضا و نسوج پیوندی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری ضمن تشکر از تلاش‌های صادقانه اعضای فعال این حوزه در بیمارستان‌های مبدا برای تامین اعضای اهدایی طی سال‌های فعالیت واحد  اظهار کرد: با همکاری سرکار خانم اسماعیلی سرپرستار واحد کرونا از زمان شروع پاندمی کرونا در بیمارستان دکتر مسیح دانشوری به‌عنوان مرکز اصلی مقابله با این بیماری بیش از 100 مورد اهدای عضو انجام‌شده و پیوندهای قلب، ریه‌، کلیه‌ و کبد در مرکز جامع پیوند امام حسن مجتبی صورت گرفته است که این عملکرد در شرایط حاد کنونی قابل‌تقدیر و شایسته تحسین است.

وی افزود: تاکنون از 17 هزار مورد شناسایی انجام‌شده، 2000 مورد مرگ مغزی در این واحد به اهدا عضو منجر شده است که به دنبال آن 5766 عضو پیوندی جهت نجات جان بیماران مورد استفاده قرار گرفته است. در این فرآیند علاوه بر همکاران واحد فراهم آوری اعضا، تعداد زیادی از رابطین پیوند در50  بیمارستان مبدا وابسته به دانشگاه فعالیت می‌کنند که عملکردشان بسیار تاثیر گذار بوده است. بدون شک به‌رغم فعالیت‌های علمی، پژوهشی و فرهنگی گسترده انجام شده از جمله صدور نزدیک به 5/4 میلیون کارت اهدای عضو، پرستاران رکن اصلی در این روند به شمار می‌روند و نقش بسیار مهم و تاثیر گذاری بر عهده دارند. ازاین‌رو آگاه‌سازی و شناسایی پرستاران با فرایند شناسایی، انتقال، تائید و برداشت عضو از موارد مرگ مغزی ضرورتی انکارناپذیر است به‌ویژه در شرایط فعلی که آمار اهدا از3.14، PMPبه 8.7 کاهش پیدا کرده است.

دکتر قربانی همچنین  با  مرور مختصری بر سیر تاریخی قوانین و مصوبات پیوند اعضا در کشور از فتوای امام  در روز 31  اردیبهشت 1368 تا کنون، همت و تلاش مسئولین بیمارستان در ثبت روزملی اهدای عضو اهدای زندگی در تقویم ملی را ارج نهاد.

ایشان همچنین از تهیه و ارسال پرسشنامه‌ایی برای  بررسی چالش‌های اهدای عضو  از نگاه پرستاران  خبردادند و در مورد نتایج حاصل از این نظرسنجی خاطرنشان کردند: طبق نتایج به‌دست‌آمده حدود 60 درصد از شرکت‌کنندگان در هیچ وبینار مرتبط با اهدای عضو شرکت نکرده بودند. همچنین کمتر از 50  در صد از پرستاران از پروسه ی اهدای عضو اطلاع داشتند و محیط بیمارستان بیشترین سهم را در این آگاهی بخشی ایفا نموده بود. اعتماد کامل به فرایند اهدای عضو در 42 درصد از آمار مشارکت‌کنندگان و اعتقاد 43 درصدی در خصوص یکی بودن مرگ مغزی با فوت و موافقت 39 درصد پرستاران با اهدای عضو از دیگر نتایج به دست آمده در این بررسی به شمار می‌رود.

دکتر قربانی در پایان بیان داشتند: ایران تنها کشوری است که فرایند اهدای عضو در آن رایگان است با این‌حال  تنها  47 درصد از پرستاران شرکت‌کننده در این نظرسنجی از این موضوع مطلع بودند.

دکتر هادی صادق هماهنگ‌کننده ارشد بیمارستان نیز در این نشست از عدم  آگاهی از مراحل اهدای عضو و واکنش همراهان مورد مشکوک به مرگ مغزی را، از چالش‌های اساسی این حوزه دانستند و ضمن تشکر و قدردانی فراوان از تمام فعالین این حوزه، بر لزوم برگزاری جلسات آموزشی جهت ارتقا دانش عمومی و تخصصی برای پزشکان و پرستاران تأکید نمودند.

  • گروه خبری : خبر جدید
  • کد خبر : 107833
کلید واژه
×

اطلاعات "Enter"فشار دادن

تنظیمات قالب