• تاریخ انتشار : 1402/03/01 - 09:38
  • بازدید : 125
  • تعداد بازدیدکننده : 118
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

نشست خبری به مناسبت روز ملی اهدای عضو 31 اردیبهشت ماه در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار شد

رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در نشست خبری روز ملی اهدای عضو، شاخص ملی اهدای عضو به ازای هر میلیون نفر را 12 و 2 دهم در سطح دانشگاه، 19 و 9 دهم اعلام کرد و از هدفگذاری برای دستیابی به شاخص 40 خبر داد.

به گزارش شورای فرهنگی واحد فراهم آوری اعضا و نسوج پیوندی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی  نشست خبری به مناسبت روز ملی اهدای عضو 31 اردیبهشت ماه در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار شد.

رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در نشست خبری روز ملی اهدای عضو، شاخص ملی اهدای عضو به ازای هر میلیون نفر را 12 و 2 دهم در سطح دانشگاه، 19 و 9 دهم اعلام کرد و از هدفگذاری برای دستیابی به شاخص 40 خبر داد. با اشاره به تجارب ارزنده و پیشتازی واحدهای فراهم آوری اعضا در دانشگاه در سطوح ملی و بین‌المللی، عنوان کرد: نامگذاری امروز با زمان صدور فتوای سازنده  و تاریخ‌ساز امام خمینی (ره) در 31 اریبهشت‌ماه 1368 و پس از آن فتوای مقام معظم رهبری تقارن تاریخی دارد. این زمان با پیشنهاد دکتر ولایتی و ارایه طرح آن در صحن شورای عالی انقلاب فرهنگی، در تقویم کشور به عنوان روز ملی اهدای عضو به ثبت رسید.
وی ادامه داد: افتخاری است که توجه همه ایرانیان را به اهمیت اهدای عضو و این تصمیم ایثارگرانه معطوف کنیم. رسانه در سال‌های اخیر در ترویج فرهنگ اهدا تلاش بسیار کرده است.
رییس دانشگاه از فعالیت ۶۸ واحد فراهم‌آوری اعضا در کشور خبر داد و افزود: فعال‌ترین و با سابقه‌ترین مرکز‌ها در این زمینه در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی واقع شده‌اند. در این مراکز سالانه بالغ بر ۱۵۰ هزار تماس تلفنی انجام می‌شود که با توجه به شرایط پیچیده خانواده داغدار، برقراری ارتباط با آن‌ها کار سختی است، اما تلاش مهروزانه و مستمر عزیزان در واحدهای فراهم‌آوری اعضا، آمار رضایت ۷۰ درصدی را به همراه داشته است.
دکتر زالی تصریح کرد: پیش از کرونا شاخص اهدا به ازای یک میلیون جمعیت (pnp), ۱۴.۵ بود که در زمان کووید به ۷ کاهش پیدا کرد. با تلاش وزارت بهداشت، همکاران و همه فعالان حوزه پیوند در سال ۱۴۰۰، شاخص اهدا به ۱۱ و در سال ۱۴۰۱ به ۱۲.۲ در کشور رسید. پیش‌بینی می‌شود امسال نیز با رشد قابل توجهی این عدد روبه‌رو‌باشیم.
رییس دانشگاه تلاش همکاران در واحدهای فراهم آوری اعضا را درخشان خواند و گفت: شاخص pnp در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، ۱۹.۵ گزارش شده که مطلوب این عدد ۳۸ است. اگر شاخص اهدای عضو به ازای هر میلیون نفر به ۴۰ مورد در جمعیت تحت پوشش دانشگاه برسد، به این معنی است که شاخص pnp به عدد 40 رسیده و چهار هزار عضو در سال مهیا شده است؛ این عدد هدفگذاری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی است.
وی با تاکید بر این که مرگ مغزی اثبات شده را نمی‌توان پدیده قابل بازگشتی تلقی کرد، اظهار کرد: از سال 1969 که معیارهای مرگ مغزی توسط دانشگاه هاروارد اعلام شد، هیچ مورد بازگشت مرگ مغزی قطعی گزارش نشده است. در کشور نیز علاوه بر وجود شاخص‌های سخت پاراکلینیکی، بالینی و آزمایشگاهی، مرگ مغزی باید توسط چهار متخصص و سپس یک متخصص پزشکی قانونی تایید شود. اگر فرصت برای نیازمندان به اعضای پیوندی فراهم نشود، ارگان‌های فرد مرگ مغزی که می‌تواند نجات بخش جان فرد دیگری شود، به زیر خاک می‌رود.
رییس دانشگاه افزود: اگر مرگ مغزی در فردی تایید شود، غیرقابل بازگشت خواهد بود. سال گذشته در سطح جمعیت تحت پوشش دانشگاه ۷۵۰ مورد مرگ مغزی اعلام شد که تنها ۳۵۰ مورد آن تایید و از این تعداد حدود 150 مورد وارد فرآیند اهدای عضو شد.
وی با بیان اینکه در سال ۱۴۰۱، یک میلیون و ۴۰۰ هزار تصادف روی داد که بالغ بر 19 هزار مورد منجر به فوت شد،گفت: در سال، پنج تا هشت هزار مرگ مغزی روی می‌دهد که تنها یک سوم این موارد در فرآیند اهدای عضو وارد می‌شوند. از طرفی مصدومان مغزی تنها مرتبط با تصادف‌ها نبوده بلکه حوادث کاری نیز باعث بروز مرگ مغزی می شوند.
دکتر زالی با بیان اهمیت توجه به زمان طلایی پیوند عضو در بیمار مرگ مغزی، ادامه داد: اگر به زمان طلایی در این فرآیند توجه نشود، به دلیل افت فشارخون، بافت‌ها به مرور تخریب می‌شود. به طوری‌که اگر روز اول امکان اهدای هشت عضو وجود داشته باشد، روز سوم و چهارم فقط 2 عضو را می‌توان اهدا کرد.
 رییس دانشگاه از وجود بالغ بر 46 هزار بیمار دیالیزی در کشور که تا مرحله پنجم از نارسایی کلیه را تجربه کرده‌اند، خبر داد و گفت: پنج برابر این آمار در شرف ابتلا به نارسایی کلیه هستند و پیش بینی می‌شود تا پنج سال آینده آمار مبتلایان به نارسایی کلیه 2 برابر شود. این بیماران در هفته سه بار باید دیالیز شوند و این موضوع بر افت کیفیت زندگی و کار افراد تاثیر بسزایی خواهد داشت.
دکتر زالی ادامه داد: چاقی سهم نارسایی کلیه را تا ۳۰درصد افزایش می دهد، اگر در سال هفت هزار مورد جدید برای انجام دیالیز به مراکز ارجاع داده شوند، باید سالانه 300 دستگاه جدید تامین و 200 دستگاه موجود نیز بازسازی شود.
رییس دانشگاه با بیان اینکه آمار دقیقی از نارسایی‌های قلبی در کشور در دست نیست، افزود: با توجه به تاثیر دخانیات، چربی، سبک زندگی و افزایش وزن، پیش بینی می‌شود هشت درصد مردم ایران دچار نارسایی قلبی باشند. هزینه درمان یک بیمار مبتلا به نارسایی قلبی، 2 برابر بیمار سرطانی است و از همین‌رو توجه به این حوزه اهمیت دارد. در مراکز دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از سال 98 اعمال موفق پیوند دو یا سه عضو همزمان و پیوند در فرد باردار انجام شده است.
 دکتر زالی از فوت سالانه 12 هزار ایرانی بر اثر نارسایی کبد خبر داد و گفت: در سال گذشته 90 مورد پیوند کبد موفق و همچنین 460 مورد پیوند کلیه موفق در دانشگاه انجام شده است.
رییس دانشگاه ادامه داد: در حال حاضر حدود هشت میلیون نفر معادل 10 درصد جمعیت کشور کارت اهدای عضو دارند. باید این آمار را به 40 درصد جمعیت برسانیم. در کشور انگلیس یک سوم شهروندان و در کشور آمریکا 64 درصد شهروندان کارت اهدای عضو دارند و در کشورهای اروپایی رضایت خانواده فرد، شرط لازم نیست بلکه نظر دولت و حاکمیت، پس از تایید کمیته پزشکی، اولویت است.

 

  • گروه خبری : خبر جدید
  • گروه خبری : 126857
کلمات کلیدی
×

اطلاعات جستجو "Enter"فشار دادن

تنظیمات قالب